Krem intensywnie nawilżający

Krem intensywnie nawilżający

To jest krem wyjątkowo uniwersalny. To jest krem ładny i bialutki. A co najważniejsze to jest krem, który wyjdzie właściwie każdemu.

krem do twarzy , działanie nawilżające

Co w kremie działa ?

mocznik – nawilża i zmiękcza skórę, znajduje się w NMF *

sorbitol- nawilża , nadaje lepkość i lepszą smarowywalność

mleczan sodu- nawilża , znajduje się w NMF *

alantoina- wspomaga gojenie drobnych ran

skwalan- emolient, chroni skórę, poprawia przenikanie substancji aktywnych


NMF-naturalnym czynniku nawilżającym, chroni skórę przed odwodnieniem

  • 6 g Olivem 1000
  • 10 g oleju migdałoweog
  • 8 g skwalanu
  • 3 g alkoholu cetylowego
  • 58 g hydrolatu/ wody destylowanej ( ja użyłam hydrolatu lawendowego)
  • 5 g mocznika
  • 0,2 g alantoiny
  • 5 g mleczanu sodu
  • 4 g sorbitolu
  • 0,1 g guma ksantanowa
  • 1 g konserwantu (u mnie DHA BA)

Zaczynamy tradycyjnie od organizacji miejsca pracy. Wszystkie zlewki, kubki cylindry miarowe, które będziemy używać wyparzamy wrzątkiem lub przemywamy alkoholem etylowym lub izopropylowym.

Robimy łaźnię wodną: do garnka umieszczamy dwa naczynia (jedno do podgrzania składników rozpuszczalnych w wodzie – A , drugie do składników olejowych – B) nalewamy wody do poziomu 1/3 naczynia. Podgrzewamy.

Składniki fazy wodnej umieszczamy w naczyniu A, a składniki fazy olejowej w naczyniu B . Zawartość naczyń mieszamy i kontrolujemy temperaturę (nie doprowadzając do temperatury powyżej 60oC). Po rozpuszczeniu składników zawartość naczynia B przelewamy powoli do naczynia A i intensywnie mieszamy blenderem lub mieszadełkiem do kawy.

Kontynuujemy mieszanie do momentu ochłodzenia się roztworu. Po tym czasie dodajemy składniki Fazy dodatkowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Powrót do góry